Kredietwaardigheid

Wat is kredietwaardigheid? Hoe kan je van bedrijven de kredietwaardigheid checken? En wat zegt zo’n kredietwaardigheidscheck eigenlijk?


OpenCompanies, open over kredietwaardigheid.

De laatste jaren heeft het woord kredietwaardigheid een grote vlucht gemaakt. Door de economische recessie werd het steeds belangrijker op de hoogte te zijn van de financiële situatie van je leveranciers en klanten. Ook nu de recessie in het verleden ligt, blijft solvabiliteit een centrale rol spelen. Op deze pagina vind je meer informatie over alle aspecten van kredieten en solvabiliteit.

 

Doe een kredietwaardigheidscheck

Benieuwd of een bedrijf kredietwaardig is of hoe je er zelf voor staat? Zoek elk bedrijf op via onderstaande zoekbalk en bekijk de kredietwaardigheidscheck:

 

Wat is kredietwaardigheid?

Heel simpel gezegd is een bedrijf kredietwaardig als het zijn rekeningen kan betalen en dit ook daadwerkelijk doet. Om de stempel ‘kredietwaardig’ te krijgen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden worden verzameld in een PD-rating.

PD-rating
De kans op wanbetaling wordt berekend met geavanceerde statistische modellen op basis van de jaarrekening, het betaalgedrag en demografische kenmerken van het bedrijf (omvang, leeftijd, rechtsvorm en branche). De uitkomst hiervan is een PD%, een gedetailleerde schatting van de kans op wanbetaling binnen 1 jaar. Dit PD% wordt vervolgens vertaald naar een PD-rating voor vereenvoudigde interpretatie.
Een zeer kredietwaardig bedrijf krijgt een AAA-rating, een bedrijf waarbij de solvabiliteit ver te zoeken is, krijgt een D-rating.

 

Hoe kan je van bedrijven de kredietwaardigheid checken?

In hoeverre een bedrijf kredietwaardig is kan je natuurlijk checken of controleren door naar de PD-rating van het bedrijf te kijken. Maar er is meer wat je kunt doen! Op de bedrijfsprofielen van OpenCompanies geven we je inzicht in:

 • De PD-rating: wat is de kredietwaardigheid van dit bedrijf?
 • Het kredietadvies: tot welk bedrag kun je veilig zaken doen?
 • Betaaltermijn: betaalt dit bedrijf haar rekeningen wel binnen het gestelde termijn?
 • Branchevergelijking: hoe doet dit bedrijf het in vergelijking met andere bedrijven in de branche?

Naast deze financiële gegevens, worden ook de ervaringen van leveranciers en klanten weergegeven:

 • Wat is de prijs-kwaliteit verhouding?
 • Wat is de snelheid van leveren?
 • Hoe is het serviceniveau van dit bedrijf?
 • Komt dit bedrijf haar afspraken na?
 • Hoe snel reageert dit bedrijf?

Als je regelmatig de solvabiliteit van niet alleen nieuwe, maar ook bestaande klanten checkt, voorkom je onbetaalde facturen, bouw je aan relaties met financieel gezonde klanten en laat jij je eigen winst en omzet groeien!

  kredietwaardigheid checken

Ken je eigen kredietwaardigheid

Inmiddels is het heel normaal voor bedrijven om de solvabiliteit van hun (potentiele) klanten, leveranciers en concurrenten te checken. Zorg dat je precies weet wat jouw financiële positie is, zowel intern als extern, zo weet je altijd hoe anderen jou zien! Hieronder vind je een korte checklist om de status van jouw kredietwaardigheid te checken.

 • Bevindt jouw bedrijf zich in een groei of een krimpmarkt? Wanneer je in een lastige(of ‘uitdagende’) markt actief bent, kan dat dus ten koste gaan van hoe kredietwaardig jij bent. 
 • Omzetontwikkeling. Ben je sterker dan de gemiddelde concurrent en kan je tegen een stootje als het plotseling even tegenzit? 
 • Reputatie. Hoe lang duurt het gemiddeld voordat jij je facturen betaalt? En wat doet dit met je reputatie?
 

Voorbeelden van kredietwaardige bedrijven

Deze bedrijven zijn open over hun financiële gezondheid

Navigeer via onderstaande kaart door Nederland en vind bedrijven die openheid van zaken geven over hun financiële situatie.