OpenCompanies, open over BTW nummers.

Snel een BTW nummer controleren of zoeken?  Op OpenCompanies vind je de nummers van elk bedrijf in Nederland. Zodra jouw onderneming is aangemeld bij de Kamer van Koophandel, geeft de KvK jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Zodra de Belastingdienst dit heeft geregistreerd, ontvang je een Belasting Toegevoegde Waarde nummer.

Als je een eenmanszaak start, ontvang je dit nummer direct. Bij een vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv), maatschap of rechtspersoon kan dit iets langer duren.

Naast het BTW nummer ontvang je in dezelfde periode een KvK nummer, RSIN nummer en daarnaast heb je al een BSN nummer. Waar dienen al die nummers nu voor? De Kamer van Koophandel zal corresponderen met jouw KvK-nummer en de belastingdienst gebruikt jouw Belasting Toegevoegde Waarde nummer op de brieven en formulieren die je ontvangt. Op jouw facturen zal je doorgaans beide nummers ook moeten vermelden.

Wat is een BTW nummer?

Dit nummer wordt ook wel het Belasting Toegevoegde Waarde identificatienummer genoemd en bevat 14 tekens en zijn als volgt opgebouwd:

  • De landcode NL
  • Het Rechtspersonen Samenwerkingsverbanden Informatienummer (RSIN) of het Burgerservicenummer (BSN)
  • Een code van drie tekens tussen B01 en B99

Veelgestelde vragen rondom het BTW nummer

Meer dan eens krijgen wij vragen binnen rondom het Belasting Toegevoegde Waarde nummer. De meest voorkomende vragen hebben we hieronder voor jou beantwoord.

Waar kun je een Belasting Toegevoegde Waarde nummer aanvragen?

Zoals we al eerder zeiden kun je dit nummer aanvragen bij de Belastingdienst. Het is gebruikelijk om op hetzelfde moment een KVK als BTW nummer aan te vragen. Het KVK nummer vraag je echter aan bij de Kamer van Koophandel en een Belasting Toegevoegde Waarde nummer kun je aanvragen bij de Belastingdienst.

Het stopzetten van een nummer, hoe doe je dat?

Het stopzetten van een nummer gaat eigenlijk net zo eenvoudig als het verkrijgen van een nummer. Zodra jouw bedrijf uitgeschreven is bij de Kamer van Koophandel, gaat er een automatisch bericht naar de Belastingdienst. Zij zullen jouw nummer dan stopzetten en jou hier een schriftelijke bevestiging van leveren.

Hoe kun je nummers van klanten controleren?

Stel dat je een factuur in handen krijgt, maar het Belasting Toegevoegde Waarde nummer is niet duidelijk leesbaar? Speel dan op zeker en controleer het online. Zo weet je altijd dat je de correcte gegevens in handen hebt. OpenCompanies heeft alle 2,5 economisch actieve bedrijven in haar database staan. Op ieder bedrijfsprofiel wordt het BTW nummer weergegeven. Onze database is altijd actueel, zo kan je altijd controleren of een nummer correct is.

Kun je informatie achterhalen aan de hand van het Belasting Toegevoegde Waarde nummer?

Aan de hand van het Belasting Toegevoegde Waarde nummer is het mogelijk om alle bedrijven in Nederland te achterhalen. Met een BTW nummer kan je direct de financiële gezondheid van een bedrijf checken, zo weet je niet alleen of een bedrijf bestaat, maar ook nog eens hoe verstandig het is om zaken te doen met dit bedrijf.

Als je regelmatig de kredietwaardigheid van niet alleen nieuwe, maar ook bestaande klanten checkt, voorkom je onbetaalde facturen, bouw je aan relaties met financieel gezonde klanten en laat jij je eigen winst en omzet groeien.