Ontwikkelingen in de bouw

OpenCompanies is open over de bouwsector in Nederland. Op deze pagina vind je meer informatie over alle financiële ontwikkelingen in de bouw. Zo vind je een overzicht van de grootste bouwbedrijven in Nederland en kun je per provincie opzoeken welke bouwbedrijven er gevestigd zijn. Verder worden op deze pagina veranderingen in de bouwsector besproken evenals bouwbedrijven die recent failliet zijn verklaard.

Wat zijn de grootste bouwbedrijven in Nederland?

Nederland kent een aantal grote bedrijven in de bouw, zo staan meerdere bouwbedrijven van Nederland in de top van grootste bouwbedrijven van Europa. Onderstaand vind je een overzicht van de grootste bouwbedrijven in Nederland.

Veranderingen in de bouwsector in Nederland

Ondanks dat Nederland een aantal grote bouwbedrijven kent, bevindt de Nederlandse bouw zich al een aantal jaren in een verslechterde marktsituatie. De bouwsector staat onder druk, bedrijven in de bouw hebben moeite om te overleven en het aantal bouwvakkers dat thuis zit is groot.

Dat de Nederlandse bouw zich in een depressie bevindt blijkt tevens uit het brancheonderzoek van Graydon uit 2013. Uit dit brancheonderzoek bleek onder meer dat 44% van de bouwbedrijven de markt als slecht ervaart en er wordt 65% meer concurrentie ondervonden dan voorheen. Niet alleen de markt wordt als slecht ervaren en de concurrentie als hoog, in 2013 werd ook bij 45% van de bedrijven een krimping in de omzet verwacht. Deze krimping in de omzet heeft mogelijk tot gevolg dat het betaalgedrag van debiteuren is verslechterd. Het betaalmoraal in de bouwsector werd in het brancheonderzoek namelijk 56% slechter beoordeeld in vergelijking met voorgaande jaren. Wat echter wel verassend is, is dat ondanks het slechte betaalmoraal bijna de helft van de bedrijven in de bouw niet haar debiteuren checkt op kredietwaardigheid en gewoon zaken doet zonder de financiële gezondheid te checken.

Kredietwaardigheid van bouwbedrijven checken

Op OpenCompanies is het mogelijk om de kredietwaardigheid van bouwbedrijven te checken. Je vindt op OpenCompanies namelijk bedrijfsprofielen van elk bouwbedrijf in Nederland en daarin vind je zowel informatie over de kans op wanbetaling als een cijfer voor het betaalgedrag van bedrijven. Elk bedrijf krijgt een score van 1 tot 8 voor betaalgedrag op OpenCompanies, waarbij 8 laat zien dat het betaalgedrag zeer goed is en in het geval van 1 is het betaalgedrag slecht te noemen. De kans op wanbetaling wordt bepaald door de PD-rating van een bedrijf. De PD-rating bestaat uit een berekening waarbij wordt gekeken naar jaarrekeningen, betaalgedrag en demografische kenmerken.

Naast betaalgedrag en kans op wanbetaling vind je ook inzicht in betaaltermijnen van bedrijven, oftewel op welk moment betaald een bedrijf zijn of haar rekeningen. Door dit soort financiële zaken te checken voordat je zaken gaat doen met een bedrijf, bereid je jezelf goed voor op mogelijke risico’s. Wil je nu direct de kredietwaardigheid van een bouwbedrijf checken? Zoek dan in de bovenstaande zoekbalk op bedrijfsnaam of kvk nummer en bekijk de financiële gegevens van het bedrijf dat je zocht.

Bouwbedrijven die failliet zijn verklaard

Op OpenCompanies houden we ook bij welke bedrijven failliet zijn verklaard per branche en regio. Neem een kijkje op OpenCompanies.nl/bedrijven voor alle lijsten.